При пречистването на водите правим електричество, покриваме 85% от нуждите си, така че

...
При пречистването на водите правим електричество, покриваме 85% от нуждите си, така че
Коментари Харесай

Васил Тренев: Планираме мащабни инвестиции от 634 млн. лв. до 2034 г.

При пречистването на водите вършим електричество, покриваме 85% от потребностите си, така че скъпата еленергия ни засяга в по-малка степен, споделя изпълнителният шеф на " Софийска вода ", част от групата на  " Веолия "
Питейната вода в София е подходяща за всекидневна употреба даже и за бебета

- Г-н Тренев, Столичният общински съвет удължи концесията на “Софийска вода ” преди две седмици до 2034 година Срещу какви задължения?

- Удължаването на концесионния контракт е с осем години и четири месеца. За това време предвиждаме огромен проект за вложения в размер на  634 млн. лева до 2034 година, който освен ще обезпечи запаси за поддръжка и надграждане на ВиК инфраструктурата, само че в допълнение  ще обезпечи и разширение на канализационната инфраструктура. В интервала от  2010 година до 2034 година вложенията ще доближат 1,15 милиарда лева, като от 2022 година ще бъдат приблизително по 53 млн. лева годишно. Иначе разбивката е 165 млн. лева до края на 2025 година, 337 млн. от 2026 до 2034 година, 113,1 млн. лева са за канализационната система, за реализиране на 100% енергийна индиферентност влагаме 8 млн. лева и има спомагателни вложения по бизнес проекта от 2022 до 2026 година от 10,8 млн. лева Това са числата, а всъщност - това значи доста по-добри услуги за нашите консуматори, обезпечено качество на водата, резистентен и благонадежден ВиК сътрудник на града.

- Какво предвиждате в бизнес проекта за интервала 2022-2026г., който още не сте внесли в КЕВР?  И за какво не сте го създали?

-  Благодаря за въпроса, с цел да разсея някои объркващи обществени изказвания. От общо 54 ВиК оператора 28 са с одобрени бизнес проекти, 26 нямат. Планът ни беше подготвен още предходната година, неговата дълготрайност е до 2026 година, а концесията по контракт завършваше през 2025 година Вече бяхме декларирали интерес за удължение на концесията, а това има своето отражение в бизнес проекта, и то в позитивна посока. Т.е. при хипотезата за удължение на концесията можем да предложим по-големи вложения. При противоположната догадка те са по-малко. А ние искахме да създадем оптимално за София. Защото това е основното - градът да има благонадежден и сигурен сътрудник, а хората да получават най-модерните и качествени услуги. Затова изчакахме общинските съветници да вземат своето решение и в този момент следва да внесем проекта в КЕВР, а утвърждението му, допускам може да чакаме към април. Бизнес проектът ни е в действителност упорит, а това, че към момента не е признат, не значи, че сме спрели работа – в противен случай. Изпълняваме всички поети задължения.

- При тези главозамайващи покачвания на цените на ВиК услугите в страната сред 30 и даже до 60% “Софийска вода ” не поиска  нарастване  през тази година, а какво е предлагането за 2023 година?

- На база на успеваемостта, която е реализирана с вложенията до момента, ние няма да усилваме внезапно цената на водата. Изчисленията ни в плана от предходната година демонстрират минимално повишаване на цената с по 3% като се изключи 2022 година, в която няма нарастване. Кумулативно за целия интервал в плана бяха заложени 11 на 100. Вероятно цената, която ще предложим, ще отрази инфлационните процеси, това е неизбежно. Една от аргументите да не желаеме шоково повишаване като други оператори е нашата енергийна самостоятелност. Знаете, че на пречиствателната станция за отпадъчни води край Кубратово ние произвеждаме зелена електрическа и топлинна сила, която задоволява 85% от потребностите на цялата компания. Така можем да стопираме шоковото повишаване и това се отразява на цената на водата, което е от изгода и за потребителите.

- От пречистването на отпадъчните води вършиме ток, да го кажем по този начин, нали?

- Точно по този начин. И това се употребява като пример от Европейската комисия в новата инструкция за енергийната успеваемост на пречиствателните станции. Според нея до 2040 година всички пречиствателни станции за отпадъчни води в огромните градове би трябвало да бъдат 100% енергийно самостоятелни. Ние сме постигнали 115% за нашата, тъй че скъпият ток не ни визира дотам. Оптимист съм, че с инвестицията във фотоволтаични централи на терените на трите ни пречиствателни станции ще реализираме 100% енергийна индиферентност за цялата компания не през 2025 година, а още през 2024-а. Ние произвеждаме 23  000 мегаватчаса на година в този момент, планираме да станат 25  000 - 26  000. Другата причина да не желаеме високи цени е успеваемостта. Всяка година идентифицираме планове, с които я реализираме. В това отношение сме новатори, които първи вършат сходни огромни неща във ВиК бранша в България, само че откровено имаме вяра, че опазването на природата и нейните запаси е отговорност и към обществото, и към бъдещето на децата ни.

- Какво казвате с това?

- В “Софийска вода ” обръщаме извънредно внимание на контрола на пътя на водата от водовземането: от язовира, през пречиствателните станции, резервоарите и разпределителната система до клиента. Чрез постигнатата степен на цифровизация следим водата, в това число от канализацията чак до пречиствателната станция край Кубратово. Реагираме на всяко отклоняване във водния поток в дадена зона, за нас това е сигнал за теч или неправда, които би трябвало да се отстранят. Така съумяхме да доведем загубите под 40%.

- Каква вода пият софиянци? Някои споделят, че е доста вкусна, други се оплакват. Защо се получава по този начин?

- Гарантираме качеството на питейната вода до входа на постройките и общия водомер. Много постоянно другият усет, изключително в остарели здания, се дължи на остарели вътрешносградни съоръжения. Разбира се, всеки наш клиент може да подаде сигнал и ние ще създадем инспекция, с цел да сме сигурни от кое място идва казусът. Но съвсем постоянно става дума за местен проблем с вътрешната апаратура. Твърдя, че столичани пият една от най-чистите води в Европа, като всички наши усилия  даже изведоха София до второ място в Европа и на шесто в света в изданието за 2021 година на Индекса за оптимизация на водата на сп. “Икономист ”, изпреварвайки градове като Лондон, Париж и Мадрид. Питейната вода в София е подобаваща за всекидневна приложимост даже и за бебета. Само за съпоставяне давам  ключовия индикатор на КЕВР за качеството на питейната вода в огромните зони в бранша. Той планува 99,65%, а “Софийска вода ” го извършва с 99,92%. В 86 точки в София, съгласувани с Министерството на здравеопазването, се вземат ежедневно проби, имаме цифрови системи, с които онлайн вършим мониторинг на водата. Това са устройства на водопровода, които взимат проба, изпращат данните и получаваме резултатите в действително време. Такива датчици имаме и в язовирите. Така следим индикаторите, тъй като е значимо и каква вода постъпва в системата.

-  И какво е отношението на клиентите към вас? Как го “измервате ”?

- Поредното представително проучване излезе тези дни. То обгръща всички възрасти, специалности, обществен статус и е с хора, които дават отговор за сметките в семейството. Миналата година общата задоволеност на клиентите беше 90%. Смятах, че има засищане и не можем да реализираме повече. Тази година процентите са 92, което беше приятна изненада за мен и е същинската оценка за напъните на целия екип да дава най-хубавото качество и услуги.

Това, което ми прави усещане, е, че по всички индикатори – качество на вода, непрекъснатост на водоснабдяване, настройка за пиянство на вода от чешмата, имаме усъвършенстване. Хората, които не я пият, са намалели с 6 на 100, 58% пият вода от чешмата всеки ден. Това проучване се прави по одобрена и международно приета методология от “Алфа Рисърч ”. Тръгнали сме от 68% през 2016 година, през 2019 година процентът е 87, а през 2022 година – 92 на 100. Вървим в позитивен тренд. Най-голям растеж има в доверието към питейната вода, 85% от интервюираните дават позитивна оценка, те са с 5% повече от предходната година.

- “Софийска  вода ” се стреми към дигитализиране  на дейностите си, само че какво значи това за клиентите ви, които са всички семейства и бизнеси в столицата?

- Две са посоките. Едната е цифровизация на потребителската част, другата е експлоатационната част. Мечтите ни са да реализираме 90% при употребата, това значи да направляваме всяка капка вода, с цел да знаем във всеки един миг какво се случва в цялата водоснабдителна система на София. Внедрили сме и най-модерните системи в администрацията.

- Но това визира вашата активност и не интересува толкоз хората.

- Това визира успеваемостта, а оттова и цената, тъй че има резултат и върху хората. Но от позиция на клиентите, имаме нов интернет уебсайт с огромни благоприятни условия. Имаме мобилно приложение, няма различен ютилити оператор в България, който да го е направил. Над 30% от хората сами подават докладите си за водата през приложението или през уеб страницата. Другите нововъведения са свързани с каналите и все по-модерните благоприятни условия за заплащане.

- Колко от водата изтича в земята?

- Когато “Веолия ” идва да ръководи “Софийска вода ” през 2010 година, загубите са били над 60%, в този момент са понижени до 39 на 100. В съпоставяне с 2010 година съхранените водни запаси през 2021 година са 78 млн. куб. м с помощта на нашите ефикасни проекти за деяние. С 60% успеваемост на мрежата “Софийска вода ” е надалеч над равнището за страната от 40% и към този момент изпреварва дълготрайната цел от 51% към 2026 година Целите ни са в идващия бизнес проект да понижим загубите до 33% към 2026 година След което да слезем под 30%, което е средноевропейско равнище. Имаме проект за деяние за това, само че и там основната дума е надзор. Идентифицираме къде има аварийност и там подменяме водопроводи. За да се подмени цялата мрежа в София, са нужни милиарди левове, а и би трябвало да разкопаем целия град и да го създадем непристъпен. Това сигурно ще е недопустимо за хората. Ако би трябвало да обобщя – вследствие на напъните ни в България сме измежду сдруженията с минимум загуби и непрекъснато работим за редуцирането им.

CV

Васил Тренев e изпълнителен шеф на “Софийска вода ” - част от “Веолия ”, и член на съвета на шефовете. Бил е зам. изпълнителен шеф на “Топлофикация София ”, изпълнителен шеф на Общинска банка. Работил е в ОББ, Насърчителна банка, в ИТ компании.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР